![]() |
![]() |
3DMark2003 |
|
Tiden har kommet. 3DMark 2003 har endelig kommet. Etter måneder med rykter, navneforvirringer og teasere er dagen der verdens mest kjente benchmarkprogram blir oppdatert kommet. Det er en stund siden sist, og i mellomtiden har over 5 millioner benchmarkresultater blitt sendt inn til Futuremarks (tidligere MadOnion.com) database. Årets utgave har vokst til å bli en massiv nedlasting. Hele 176MB forventer nå Futuremark at man skal laste ned for å få et lite overblikk over hvordan akkurat din pc fungerer for øyeblikket. Noen må virkelig hate modembrukere...
Testmaskin: Introduksjonen av DirectX9 har gitt utviklerne mange nye muligheter som før var fraværende. Nøyaktige data på disse mulighetene kan du forresten finne hos Microsoft, her. Dette har nok hjulpet dem endel, men det er likevel svært imponerende grafikk som vises fram. Det er mye nytt, for ikke å si, nesten alt, men de har likevel klart å holde fast på det lille ekstra som gjorde 3DMark til et merkenavn i hardwareverdenen, nemlig enkelheten. Det er svært enkelt å sette seg inn i hvordan det hele fungerer, hvordan man skal gjøre benchmarks osv. Før du setter igang med installasjonen, må du få ned Microsofts DirectX9 dersom du ønsker å kjøre alle testene. Er du som meg, hobbyutvikler, kan du få Software Development Kit for DirectX9 her, men dersom du bare er hobbybruker med ønske om å kjøre saligheten, ligger det en end-user runtime her. Denne filen er en sånn setup-fil som forlanger kontakt med internett når du installerer. Dersom du ikke har muligheten til det, eller rett og slett ikke vil, ligger det en fil som inneholder alt du trenger her. Husk at denne er stor (31.8MB), og vil derfor ta sin tid på f.eks ISDN. Det beste for mange vil nok derfor være å laste ned setupfilen, siden denne kun laster ned det som er nødvendig for akkurat DIN installasjon.... De formelle kravene fra Futuremark er som følger:
Nå som dette er gjort og sjekket, er det bare å sette i gang. La oss installere 3DMark2003! :) Installasjon Installasjonen var utrolig enkel. Det eneste du trenger å bestemme er hvor du vil innstallere 3DMark. Pass på dog, det er en installasjon på ca. 454MB som skal ha plass på harddisken. Når installasjonen av filene er over, får du spørsmål om registreringskode. Denne kan du kjøpe ved å klikke på Open. Siden vi i dette reviewet skal konsentrere oss om ned uregistrerte versjonen, lot vi være å skrive inn noen nøkkel og klikket oss bare videre. Dett var dett og installasjonen var så ferdig. Førsteinntrykk Det første du ser når du starter opp 3DMark2003 er en meget lekkert utformet meny som er konstruert i widescreen-lignende proporsjoner. God info om systemet gir pluss og det samme gir overblikket. Det var enkelt å finne ut hva man kunne gjøre og hvordan. Man kan også klikke på detaljer om systemet og få opp en svært så oversiktlig liste over maskinen og dens innstillinger. Dette er noe som andre leverandører (les: Microsoft) burde tenke på... Det jeg ikke helt likte var at enkelte deler av menyen ikke var mulig å endre på dersom du ikke hadde fullversjonen. Dere ser av skjermbildet nedenfor hva jeg mener. Man kunne bl.a. ikke velge hvilke tester man ville kjøre. Ikke hvilken kvalitet man ville ha osv. Dette var skuffende siden det tidligere har vært en feature som jeg har likt ved 3DMark. Futuremarks liste over ting som kun er tilgjengelig i Pro-versjonen er som følger:
Testene I 3DMark 2003 er det 4 spilltester som kan kjøres; Wings of Fury, Battle of Proxycon, Troll's Lair og Mother Nature. Det er to CPU-tester, 5 feature-tester og 3 lydtester. Futuremark har gjort seg tanker om hver test som sammen skal teste pc'en din på best mulig måte. Jeg anbefaler de med litt eldre hardware å sjekke hva skjermkortet støtter før dere laster ned 3DMark 2003, siden det kreves endel for å kjøre alle testene. Som dere ser kunne jeg med mitt GF3-kort kun kjøre 3 av 4 spilltester samt 4 av 5 feature-tester. I spilldelen blir 3DMark regnet ut etter følgende formel:
Spilltest 1 Wings of Fury - testen består av et scenario der et alliert bombefly
på vei til bombemålet sitt blir overmannet av jagerfly. Allierte
jagerfly som er med for å beskytte bombeflyet kommer dog raskt til
unnsetning.. Følgende tekniske info ligger til grunn for denne testen:
Spilltest 2 Battle for Proxycon baserer seg på et romskip som er under angrep.
Fienden prøver å penetrere skroget ved hjelp av spesiallagde
pods. Ikke ulikt Gulbrand Gråsteins metode i de gamle Donald pocketene.
Noen har tydeligvis lest for mye Donald. Denne delen av 3DMark, er en
FPS (First Person Shooter). Neppe en tilfeldighet siden det er denne typen
spill som har utviklet seg til å bli det mest populære for
bruk i benchmarking. Ofte er den også den mest troverdige når
man skal teste grafikkort. Grunnen til dette er at FPS krever høy
kvalitet hele tiden.
Følgende tekniske info ligger til grunn for denne testen: All vertex prosessering er gjort ved hjelp
av 1.1 vertex skyggeleggere - disse er prosessert av enten skjermkortet
eller prosessoren, avhengig av hardwarestøtten. Spilltest 3 Denne testen heter Troll's Lair og er et meget pent utført RPG (Role Playing Game). Håret til hovedpersonen er avansert kodet, og det er synd dette ikke kom ordentlig fram på testmaskinen. Handlingen går ut på at en modig eventyrer går inn i et gammelt bibliotek. Det magiske sverdet skinner som eneste lys i rommet. Gjett hva hun finner! En hemmelig bryter! ;) Her kommer Matrix/Alice in Wonderland - assosiasjonene fram og hun forsvinner bokstavelig talt ned et hull. Grafikken er vanvittig bra laget. Selv om det var utrolig hakkede på vår testmaskin var ikke det nok til å ødelegge denne testen. Denne testen skal representere de mange spill som bl.a. bruker spillemotoren til diverse scener i sine spill (jmfr. Warcraft III). Også her er DirectX8-støtte påkrevd for å kjøre testen.
Følgende tekniske info ligger til grunn: All vertex prosessering er gjort ved hjelp
av 1.1 vertex skyggeleggere - disse er prosessert av enten skjermkortet
eller prosessoren, avhengig av hardwarestøtten. Spilltest 4 Den siste testen heter Mothers Nature. Testen ble kjørt på en annen maskin m/DirectX9 - støtte. Her viser virkelig Futuremark hva som er mulig med dagens grafikkort. Den viser hvilke utrolige muligheter som er mulig ved hjelp av 2.0 vertex og pixelskyggeleggere. Utrolig vakkert gjort. En virkelig imponerende test som virkelig er krevende på skjermkortet. Den krever DirectX9-støtte på din hardware. Teknisk info: Hvert løv er animert for seg selv ved hjelp av
2.0 vertex skyggeleggere. Gresse er animert ved hjelp av 1.1 vertex skyggeleggere.
CPUtest 1 & 2 Består i all hovedsak av spilltest 1 og spilltest 3. De har brukt en lavere oppløsning for å minimisere påvirkningen av skjermkortet i testen. Ikke noe spesielt å si her annet enn at mange av spesialdelene er skrudd av for å sørge for at mest mulig går på prosessoren. 3DMarken for denne delen blir regnet ut slik:
Featuretest 1 & 2 Disse to testene måler fylleraten til ditt skjermkort. Fyllerate er et mål på hvor rask skjermkort kan tegne teksturer på 3dobjekter. Ikke noe spesielt med denne testen. Det blir målt hvor raskt store teksturer blir lagt på store objekter. Som dere ser av denne screenshot'en er det begrenset hvor gøy det er å se på. ;) Det er i praksis to tester som kjører fylleratetestingen. Disse er:
Featuretest 3 Dette er en litt morsom test hvor de har sleng en drøss med troll
i et rom. Det som skjer er selvsagt at disse begynner å slåss.
Featuretest 4 I denne testen slenger de flere troll rett i bakken. Lekker grafikk vises fram i denne vannvittig stressende testen. Mye av grafikkfeaturene som blir brukt i spilltest 2 blir også brukt i denne testen. Den viser meget godt fordelen med akselrerte vertex skyggeleggere. Prosessoren må ta seg av avanserte utregninger av fysikk og det virker derfor som en test som de med raske prosessorer vil gjøre det skarpt i. En merkelig ting dog, trollene kolliderer med masse objekter, men ikke med hverandre. Sjekket dette med brukermanualen, og fant her at dette ikke var implementert, så det er ikke en bug (det er en feature.. ;))
Featuretest 5 Denne siste featuretesten viser en elefant og et neshorn. Ikke så vanvittig spennende, men viser noen fine features til DirectX9. Mange matematiske funksjoner blir brukt for å regne ut teksturene. Dette er litt imponerende siden de er produsert i sanntid. Selv etter mye leting, fant undertegnede ikke formelen som blir brukt for å generere 3DMarken i denne delen av testen. Dersom noen av leserne finner denne, er dere velkommen til å sende meg en mail med denne.
Lydtestene Til slutt tar vi for oss den siste delen som er 100% ny for året. 3DMark 2003 har en benchmark for lydkortet ditt! Denne viser hvordan pc'en din fungerer når du kjører en 3Dscene med flere lydkilder. Det er spilltest 1 som blir kjørt tre ganger. Først en gang uten noen lydkilder i det hele tatt, så med 24 og til slutt med 60 kilder. Alle kildene blir kalkulerte for å på en nøyaktig måte modellere tredimensjonal posisjonering, dopplereffekten og fortynning. Det var interessant å se hvordan fpsen forandret seg i de forskjellige
testene. Jo mindre forskjellen er, jo bedre. :)
3DMark 2003 gir deg virkelig det beste på markedet av syntetiske benchmarkprogrammer. Meget god uptodate grafikk vil tyne grafikkortet ditt for hver minste dråpe. Likevel kunne litt flere av DirectX9-tester ha blitt implementert og vi skulle ønsket at det krevdes enda litt mer av maskinvaren. Dog når dette er sagt er det fortsatt forståelig at Futuremark ville også la dem med litt eldre maskin kjøre 3DMark 2003. Som det første testprogrammet som tar i bruk DirectX9, vil jeg påstå at det vil til en viss grad kunne måle hvor godt din maskin takler de spill som kommer i løpet av det neste år / halvannet. God brukervennlighet og et pent og intuitivt grafisk design er med på å trekke helhetsinntrykket opp. Likevel irriterer mangelen på muligheter i den uregistrerte versjonen. Proversjonen, som koster ~$40 er for undertegnede verdt pengene dersom du liker kontroll og vil prøve å tyne det nye skjermkortet ditt litt ekstra. Nå er på tide for deg å laste ned programmet og prøve selv. Lykke til!
For OcShoot, |
|