OcShoot.no forside Tester Guider Nyhetstjenesten Galleriet

--------------

blankdottblankInfo
blankdottblankGuide
blankdottblankRegler
blankdottblankJava chat
blankdottblankCGI chat Ny!
blankdottblankStatistikk
blankdottblankDiskutér

-----------------

Fra galleriet:

Black & Chrome


-----------------

Siste fra diskuter.no:

wow kjøpes

Advarsel Infrarødt termometer

'Alt' er galt med PC'en min

Mange her som skal til TG?

Logitech Mx1000

P3 850mhz/256/100 cpu +Msi6309 hk m/512mb ram BYTTES i..

Kondensatore Asus V8460Ultra Deluxe

Dolby Digital Dekoder!

Problemer med RAR-fil

Firmware

Trådløs Internett

Google vil ikke!

Prøver å selge noen av tingene jeg har liggende, igjen.

Nvidia FX 6800GT

Water Chiller


-----------------

OcShoot.no

Siste 10 nyheter
fra nyhetsguidenRSS-Feed
-----------------

Sponsorer :

3DFXCool

DirectConnect
FutureMark
SiSoftware

-----------------

FutureMark

Siste artikler på www.ocshoot.no:
ArctiClean CoolerMaster Aquagate Lightmouse Precision AeroCool DP-103 XP unnattended TP/Crosswire guide
Hva er IRC?

IRC er forkortelsen for Internet Relay Chat, IRC gir brukerne muligheten til å prate live med folk og venner fra hele verden, som i praksis vil si at det du skriver kommer fram til mottakeren øyeblikkelig, Man kan danne egne prategrupper også kalt kanaler, slik at personer med felles interesse kan samles og diskutere eller rett og slett bare snakke med hverandre, eksempler på kanaler som finnes er #OcShoot.no, #Norge og #Linux i tillegg til 1000vis av andre kanaler.

IRC er delt opp i mange forskjellige nettverk, ett nettverk består av en samling av servere, plassert rundt om i verden, de mest populære ircnettverkene i dag er EFNet, IRCNet og Quakenet. I denne guide skal vi konsentrere oss om EFNet, det er nemlig her vi har valgt å plassere vår kanal som heter #OcShoot.no.

Installering av IRC-klienten mIRC i Windows

Nå trenger du en klient/program for å koble deg opp til en IRC-server, programmet vi tar for oss i denne guiden er mIRC, mIRC er ett veldig populært program både for nybegynnere og mer avanserte brukere. Du kan laste ned mIRC ved å gå hit. Her vil du finne nyttige linker samt hvor du kan laste ned programmet, prøv å fin en som ligger på en norsk server.

Når du har fått lastet ned programmet skal du kjøre filen, det første bildet du møter er dette.

Her skal du trykke "Next >" så møter du dette bildet

Dette er lisens avtalen for mIRC, etter at du har lest gjennom denne trykker du Yes eller No alt etter om du godtar avtalen, for å installere programmet må du trykke Yes. Etter at du har trykket på Yes møter du dette bildet.

Her skal du velge hvor på harddisken du skal plassere programmet, og om vil lage snarveier, når du har valgt dette trykker du på "install", så er det bare å vente på at programmet blir installert,

Nå mIRC er installasjonen ferdig og du ser denne skjermen komme opp. Her skal du trykke på haken "Launch mIRC" og deretter på "Finish".

Når mIRC nå starter opp kommer denne dialogen opp. Det er nå er du kommet så langt at du skal begynne å skrive inn informasjon om deg selv.

Her skal du fylle inn feltene med følgende:

  • Full Name: her skal du skrive inn ditt virkelige navn, dersom du ikke liker tanken på at andre ser hva ditt virkelige navn kan du skrive inn hva du vill, f.eks URL til din webside.
  • Email Address: her skal du skrive inn din e-post adresse, dersom du skriver [email protected] blir ola_nord satt som "ident", dette er den som identifiserer deg på IRC.
  • Nickname: her skal du skrive inn ditt kallenavn f.eks slik som i eksempelet OlaNord. Du kan ofte oppleve at kallenavnet ditt er oppdatt dersom du velger å bruke navnet ditt som kallenavn.
  • Alternative: her skal du skrive inn ett alternativt kallenavn, dersom det første kallenavnet ditt allerede er benyttet forsøker nå mIRC å bytte til dette. Her kan det være lurt å legge inn understrek eller binde strek for å få brukt kallenavnet ditt slik som i eksempelet.

Koble til en IRC server

Nå er vi kommet til det steget der du skal koble deg til en IRC-server, i den samme dialogen skal du nå trykke på pilen som ligger ytterst i feltet der det står "Random US DALnet server" nå skal det komme opp en liste med forskjellige servere, her skal du velge "EFNet: EU, NO, Homelien" slik som bildet nedenfor.

Nå er mIRC innstilt for å koble opp mot IRC serveren irc.homelien.no. Det du nå skal gjøre er kontrollere at du er koblet til Internet og trykke på knappen "Connect to IRC server".

Nå skal dialogen forsvinne og teksten "* Connecting to irc.homelien.no (6666)" skal komme opp, dersom du nå klarer å koble til serveren skal det komme opp en hel del tekst, denne teksten kalles MOTD, dette står for Message Of The Day på norsk Dagens beskjed, dette skal fungere som en informasjonskilde for brukeren fra de som driver serveren, her kan det blant annet stå regler for serveren og tekst som ønsker deg velkommen på serveren, denne informasjonen er vanligvis ikke nødvendig å lese. Dersom du nå har klart å koble deg til IRC serveren skal du nå få opp dialogen nedenfor.

Her skal du skrive inn en kanal som du vil gå inn på eller velg en fra listen. Vi har valgt å skrive inn #OcShoot.no, nå skal du trykke "Join". Dersom du bor i en kjent by eller sted i Norge finnes det som regel bestandig kanaler for det stedet, som f.eks. #Oslo, #Stavanger, #Sola og lignende, prøv deg fram.

Dersom du slettes ikke får opp denne dialogen men får en blå tekst som sier:

* Connecting to irc.homelien.no (6666)
-
* Unable to resolve server

Da er det noe feil, sjekk en gang til at du er koblet til Internet, dersom du er koblet til Internet men likevel ikke kommer deg på serveren kan du forsøke å koble til en annen server, trykk "Alt + O" for å få opp denne dialogen igjen og velg en annen server fra listen som har "EFNet: framfor seg.
Dersom du i det hele tatt ikke kommer får dette til kan du prøve vår Java Chat eller sende meg en mail.

Dersom alt ser bra ut skal du nå få opp kanalvinduet som ser noenlunde slik ut.

Her ser du en liste med kallenavn, OlaNord som er kallenavnet vi har brukt har vi merket med grå bakgrunn, resten er andre brukere av kanalen, de som har @ foran kallenavnet sitt er operatører, disse personene styrer kanalen og bestemmer over den, de med + foran kallenavnet sitt er enten høytstående personer på kanalen eller så er det kun de i tilegg til operatørene som kan snakke, dette gjelder kun dersom kanalen er moderert.

I den andre kolonnen ser du aktiviteten på kanalen. Topic på kanalen er det samme som f. eks dagens samtale emne, i eksempelet ovenfor er det satt inn hvilke tester som er aktuelle på OcShoot.no for øyeblikket. Nedenfor er den en til kolonne, her er det du kan skrive inn tekst til de andre på kanalen, men vær forsiktig andre personer kan føle seg krenket av tekst som du skriver inn. Dersom du vil snakke med noen privat kan dobbelklikke med musen på ett av kallenavnene i kanalen og starte en privat diskusjon som kun du og den du snakker med ser.

Nå skal du lære noen kjekke og hendige kommandoer som er standard for de fleste IRC klienter. IRC har flere 100 kommandoer som kan skrives inn manuelt, prefixen som gjør at teksten tolkes som en kommando er "/" (Uten hermetegn). En kommando blir da seende ut slik: /nick OlaNord.

Nedenfor har vi listet opp en del kommandoer som er nyttig å bruke.

 Kommando  Hendelse
 /nick Kallenavn Gir deg ett nytt kallenavn ved å bytte ut teksten kallenavn med noe annet
 /join #kanal Går inn på kanalen #kanal, du kan også bruke /j #kanal
 /server server.no Kobler til en IRC-server, legger du til -m før servernavnet blir det åpnet ett nytt vindu.
På denne måten kan være på to forskjellige nettverk samtidig.
 /whois kallenavn Gir deg kort info om på IRC, forutsetter at personen med kallenavnet er på IRC.
 /query kallenavn Dette gir deg samme funksjon som når du dobbelklikker på en bruker i kanalen,
En privat dialog blir da åpnet mellom deg og brukeren du klikket på
 /away tekst Dette merker av at du har forlatt maskinen din eller at du er opptatt.
Grunnen for at du ikke er tilstede byttes ut med "tekst".
 /msg kallenavn Dette sender en beskjed til et kallenavn.
Samme funksjon som som /query men det åpnes ikke en dialog før personen svarer.

Nå skal du ha lært basis kunnskapene for å benytte deg av mIRC. For mer hjelp kan du gå på www.mirc.com og lese flere guider og lære flere kommandoer. Dessuten finnes det utallige mange ekstrapakker også kalt scripts til mIRC, for å finne ekstrapakker kan du søke i google etter mIRC scripts.

Lasse Brun 2003