![]() |
![]() |
Coolermaster Stacker |
|
Coolermaster lanserte for en
liten tid tilbake et sitt Stacker kabinett som vakte stor
interesse rundt på diverse hardware sider omkring i verden ; og
det ikke uten grunn.
Overblikk av kabinettet:
Front
Venstre side
Høyre side
Bakside
Fakta: Størrelse: 53.6x22.7x58.4cm
(HxBxD)
I pakken: Med Coolermaster Stacker følger dette med : I/O dekkplate
"4in3 adapteret"
Som man kan se på bildet over rommer 4in3 adapteret 4 3.5”enheter For 5.25" -> 3.5" adapteret - som har plass til 4x 3.5"
enheter - så har CoolerMaster brukt vibrasjonsdempende O-ringer
mellom adapteret og kabinettet for å dempe støy.
5.25" til 3.5" adapter kan kjøpes hos ledende webshopper Dessverre så faller muligheten for å kjøle harddiskene bort hvis man bruker en 3.5” enhet som viftestyring eller floppy. Dette burde Coolermaster ha tenkt på og lagt med et 5.25 til 3.5” enhet som vist på bildet over. Et slikt adapter koster rundt 35 kroner i ledende webshoper, men når man legger ut nærmere 1500kr for et kabinett så burde dette vært inkludert.
Hvis man bestemmer seg for å ha 4 harddisker montert i 4in3 adapteret så er det en mulighet til å bruke en 120mm vifte som kan kjøle ned harddiskene og dette er noe mange undervurderer i dag. Dette er beklagelig siden en moderne hardisk utvikler 15-20W hver og da vil 4hardisker utvikle 50-60watt. Dagens harddisker kan uten noen form for kjøling få forkortet levetid.
Som man ser på bildet over så sitter det en stålplate med hull mellom harddiskviften og harddiskene. Dette vil generere uønsket støy, men det kan fjernes ved å demontere viften å trykke ut stålplatene. Hvorfor ikke Coolermaster har gjort dette rett ifra fabrikken eller opplyst om dette i manualen er et mysterium siden den normale bruker helst vil ha et støysvakt kabinett.
Vekt og byggekvalitet:
Kabinettet er av stål med sidedører og toppdeksel av aluminium. Dette gjør kabinettet unødvendig tungt, og med en vekt på 14.7 kg uten hardware så er dette ingen lettvekter av et kabinett. Coolermaster reklamerer med ”Strengthened with 1.00mm steel plates”, men Coolermaster kunne med fordel brukt aluminium i stedet for stål flere plasser for og redusert vekten. Den positive siden med at kabinettet har tykke stålplater er at byggekvaliteten på rammen til kabinettet holder en meget høy standard. Dessverre er aluminiumsdelen av kabinettet ikke like god ,men allikevel helt akseptabel. Kabinettet kommer montert med noe som Coolermaster kaller ”High-class hi-fi foot stand” og disse gjør fjerner mesteparten av vibrasjonene ifra kabinettet slik at man slipper problemet med at vibrasjoner ifra kabinettet ikke forplanter seg ned i gulvet.
Hvis kabinettet skal flyttes så vil de medfølgende hjulene gjøre jobben mye lettere !
Ventilasjon: For mange er nok dette det viktigste punktet når man kjøper et kabinett og CoolerMaster Stacker skuffer definitivt ikke her. Med to 120mm vifter og en 80mm vifte så skal du være sikret god ventilasjon. Man kan undre seg over hvorfor CoolerMaster har satt opp viftene for å skape et undertrykk som vil suge masse støv inn i kabinettet. Foruten de medfølgende viftene er det mulighet for å montere en 80mm vifte i døren noe som vil sørge for å utjevne undertrykket hvis man monterer en vifte der. Dette anbefales på det sterkeste.
Hvis man ikke vil bruke ”dual power system” (mer om dette senere), kan man montere 2x 80mm vifter der strømforsyningen skulle sitte (røde piler). Det følger ikke med viftegriller så dette så det kan være en fordel å bestille disse sammen med kabinettet hvis du har tenkt å benytte disse vifteplassene .
En annen positiv ting er filtre som sitter i fronten. Disse gjør virkelig jobben sin så det er bare å bruke en fuktig klut en gang i blant for å holde kabinettet fritt for støv. Bra CoolerMaster!
Dual Power System:
I bruksanvisningen så står det at
man får ”full redundans med medfølgende adapter”.
Som man ser på bildet over så kan man dessverre ikke kjøre redundant med det medfølgende adapteret. Grunnen til dette er at ”det medfølgende adapteret” bare kobler PS-ON (pilene) i strømforsyningene sammen som gjør at begge starter samtidig. Dette begrenser bruken på den andre strømforsyningen til 3.5” enheter, optiske drev eller nyere skjermkort. Dette er praktisk, men denne muligheten kunne og burde ha blitt benyttet bedre som for eksempel ved å bruke begge strømforsyningene på hovedkortet for å få samme funksjonen som servere som gjør at strømforsyningene deler på lasten. For å ikke snakke om de økonomiske fordelene ved å bruke 2stk billige 350W strømforsyninger kontra en på 550W.
Montering:
Når man tar av sideplatene på CoolerMaster Stacker får man
en følelse av at dette kabinettet er gigantisk, men med en høyde
på ”bare” 53.6cm så er ikke dette kabinettet noe særlig høyere
enn et standard bigtower ,men lengden på 58.4cm er det ikke
mange andre kabinetter i forbruksklassen som kan skilte med !
Frontpanelet med utganger står
helt øverst i kabinettet, og siden dette er snakk om et kabinett
som er forholdsvis langt blir avstanden mellom frontpanelet og
hovedkortet såpass drøy at de medfølgende ledningene fra
frontpanelet til hovedkortet i verste fall rett og slett er for
korte.
De svarte adapterne som festet på sidene av 5.25” enheter
Når man monterer de svarte
adapterne på 5.25” enhetene kan disse enkelt fjernes ved hjelp
av klips på hver side av enheten.
Konklusjon:
Dette kabinettet har mange
praktiske funksjoner som man ofte kun finner på dyre server
kabinetter til en pris som er overkommelig for de fleste.
Positivt : Negativt :
|
|